neljapäev, 24. juuni 2021

MAGDALENA KEVADISED HÕRGUTISED





Armas lugeja!

Kevadel tärkavad igasugused huvitavad taimed nii looduses kui ka aias. Paljud neist sobivad meie toidulauale ja on suurepärased maitseelamused. 


Ühed esimesed kevadekuulutajad on kuusevõrsed. Lapsena olen neid ikka kevadeti suhu pistnud, aga sellel aastal proovisin ka kuusevõrse siirupit. Kõige parem on kuusevõrseid korjata maikuus, kui võrsed on umbes 3-5 cm pikkused.

Mulle väga meeldib retseptidesse lisada midagi enda poolt juurde ja katsetada maitseelamusi. 

 

Kuusevõrsesiirup. Retsept. 

1,5 l kuusevõrseid 

200 g pruuni suhkrut 


Mina panin kuusevõrsed purki ja selle koguse suhkrut ning lasin paar nädalat seista. Mulle meeldib, kui suhkru kogus on väike, siis tuleb kuusevõrse maitse tugevalt esile. Erinevates retseptides on see erinev, minu omas siis selline. 

Pärast kahte nädalat kurnad ainult kuusevõrse vedeliku teise nõusse ja olengi hoidnud külmkapis. On väga hea köharohi ja c vitamiini allikas.



Huvitava tootena avastasin eelmisel aastal rabarberi kreemi. See sobib minu arvates nii grillliha kõrvale kui ka lihtsalt pannkoogi peale. Mina lisasin oma retsepti veel kardemoni ühe teelusikatäie. Tõeliselt hea maitse andis juurde. Soovitan. :) 

Rabarberi kreem. Retsept.

Koostisosad

  • 200 g Rabarber

  • 0.5 dl Vesi

  • 3 tk L-suurus munakollane

  • 1 dl Moosisuhkur

  • 1 spl Maisitärklis

  • 75 g Või

  • Valmistamine

  • 3dl

  • 1. Pese ja tükelda rabarber, tõsta potti. Lisa vesi, suhkur ja keeda pehmeks, umbes 5 minutit. Püreesta sauseguriga ja lase jahtuda. Vispelda munakollased suhkru ja maisitärklisega, sega jahtunud rabarberisegusse.

  • 2. Tõsta pott tagasi pliidile ja kuumuta pidevalt segades keemiseni, tõsta kõrvale ja sega käsivispliga veel umbes 2 minutit. Lõika või kuubikuteks ja sega kuuma kreemi sisse. Lase jahtuda külmkapikülmaks.



Meie pere ootamatu lemmik on ka naat. Ma arvan, et enamus inimesi teab, et naati kasvab mühinal pea igal pool. Miks mitte proovida sellest teha hõrgutav pirukas. 

Viimasel MA GISK talgujärgsel meie koolilõpu pidupäeval valmistasin ka naadipiruka.


Naadipirukas. Retsept. 


Tainas:

200 g võid

200 g hapukoort

350 g nisujahu

noaotsatäis soola

Taina valmistamiseks sulata või, sega juurde hapukoor, jahu ja sool. Sõtku ühtlaseks, pane kuni pooleks tunniks külmkappi tahenema. 

Rulli välja, aseta pool tainast väiksema ahjuplaadi peale.

Mina muutsin retseptis nisujahu kaerajahuks.  Kaerajahu küll ei jää nii hästi siduvaks, on väga pude, aga väga maitsev. Soovi korral saab mõlemat varianti proovida.  




Täidis:

1 sl õli

100-200 g noort naati

100 g sibulat

300-400 g kodujuustu või fetajuustu

1 muna

1 tl kuivatatud punet

soola ja musta pipart




Pool tainast valasin vormi. Minul oli selline auguga vorm kodus. Võib olla igasugune vorm, kus saab küpsetada.



Täidise valmistamiseks pese ja nõruta noored naadilehed hoolega. Kuumuta kuival praepannil läbi, kuni lehed on "närtsinud", siis loputa kiiresti külma vee all, suru hästi kuivaks ja haki väiksemaks.

Kuumuta pannil õli, lisa hakitud sibul ning prae tasasel tulel 10 minutit, kuni sibul on pehmenenud. Lisa tükeldatud naadilehed, kodujuust, pune, sool ja pipar, viimasena sega hulka muna (jäta veidi muna piruka määrimiseks).

Tõsta täidis tainale ja kata ülejäänud tainaga. Suru servad kokku, pintselda pealt lahtiklopitud munaga, tee kahvliga mõned torked sisse.

Küpseta 200kraadises ahjus 25-30 minutit, kuni pirukas on pealt kuldne.


Ahjus küpsedes on terve tuba head naadipiruka aroomi täis. Tõeliselt maitsev. 

Kuna koogile tuli koogivormi tõttu keskele auk, siis sobisid sinna väga hästi värsked naadid ja ristikheina tutitid koos väikese isetehtud vaasiga. 

Soovitan katsetada kevadisi maitseid. Need on vitamiinirikkad ja tõeliselt maitsvad elamused. 


Meie pere lapsed arvasid alguses, et ei tea, kas see naadipirukas ikka on maitsev, aga proovides tunnistasid, et sobib süüa ja on imehea aroomiga. 

 
Siin pole muud soovida, kui Head isu!  Armastusega, MA GISK 2. kobara liige, AB õppur, kogukonna koondaja ja peretööde koordineerija Magdalena Kalev

1 kommentaar:

  1. Armas Magdalena! Aitäh! Mulle väga meeldis Sinu retsepte lugeda, on kohe tunda, et olid kogu hingega asja kallal ning Sinu kirjeldused kutsuvad tehtut järele katsetama. Tänud armsale Hypatiale jutukese blogisse kandmise eest! Armastusega, MA GISK 1. kobara liige, EM õppur, loodusravi ja õuetegevuste koordinaator Dianka Uiboupin

    VastaKustuta