pühapäev, 27. juuni 2021

MATERSI KEVAD - SUVISEID KATSETUSI

 



Armas lugeja! 

Kevad saab ühtäkki suurema hoo sisse, kui vahel juba märtsikuus on õues 4-6 soojakraadi ja kasel mahlad jooksma hakkavad.

KASEMAHL

Miks just kasemahl, sest olen mitu kaske ise istutanud endisesse koduaeda ja seal juba varem kasvanud kaskedelt kevadeti mahla kogunud. On teada, et looduslik puumahl on ka kevade esimene värske saadus, mis aitab üle saada väsimusest ja stressist. Sellel aastal sain kasemahla maitsta armsa poja juures olles, kes oli väljaspool aeda ühele vanemale kasele paraja augu puurinud ning sellele puidust tila paigutanud, kust siis mahl 3-liitrilisse purki voolas.  

See kahe tüvega puu, mis aastaid tagasi aeda  sai istutatud, kasvab jõudsasti ning nende lähedusest kujunes mitmete meie lemmikloomade viimne puhkepaik.

Siin aga väljaspool aeda olevalt vanemalt puult mahla kogumine. Oleme varem mahla kogunud ka lõigatud kaseoksast, kuhu sidusime külge kergema plastmassist pudeli. Mahla jookseb vahel väga ohtrasti ning ei jõua kohe kõike ära tarvitada. Seetõttu oleme mahla säilituskottidega ka sügavkülma pannud.




KASK LOHUTAB, PUHASTAB JA RAVITSEB.

Üks kask meil kasvas õues, 

just maja ukse ees. 

Ta oli lapsepõlves

mu armas seltsimees. 

Ta andis vilu varju, 

ta mahl mind kosutas, 

ta kohin sagedasti 

mu südant jahutas. … 

(L.Koidula tõlkeluuletus)



Kasemahlale võib juurde lisada maitseks sidrunit, piparmündilehte või mida iganes keegi soovib, ka rosinaid. Mina lisasin enda mahlale nurmenuku õisikuid ja sidrunmelissi lehti. Siin ei ole otsest retsepti anda, see jääb kasemahla jooja enda valida.


KASELEHE TEE


Olen korjanud enne jaanipäeva ka kaselehti, millest saab keeta hea maitsega teed. Sinna juurde võib, nii nagu kasemahlalegi, vastavalt maitsele lisada erinevaid maitsetaimi. Minu valmistatud kaselehe tee sai maitsestatud sidruniga.


Vanarahva aastaring on olnud seotud ikka kasega: kevadel koguti kasemahla, suvistepühadeks ja jaanipäevaks toodi  kased tuppa ning enne jaanikule minekut tuli värske kasevihaga saunas käia. Nii on ka meil ikka toimitud, et enne jaanipäeva tuli kasevihtasid tegemas käia, et sellega ennast saunas puhtaks vihelda.



KASEVIHT

Saunas vihtlemine vabastab pingetest, kiirendab ainevahetust ja vereringet ning teeb naha pehmeks ja puhtaks. Leiliruumis olevat võimalik kõik halvad asjad endast välja hingata: sisse hingates mõtled haigusele või halvale ning välja hingates saadki sellest vabaks.  Nii puhastub lisaks ihule ka hing. Kaseviha leil paneb sauna ka imeliselt lõhnama.

KORTSLEHT

Olen alati imetlenud seda tagasihoidlikku, kuid omanäolist kortsulist lehekest, mille abil saab näiteks peatada verejooksu ja ravida halvasti paranevaid haavu. 

Kortslehe teed juuakse külmetushaiguste, neeru- ja põiehaiguste korral.

Kortslehe varjulises kohas kasvanud noortest lehtedest saab kevadel huvitava vitamiinirikka ja turgutava salati, kui nendele juurde lisada veel naadilehti ja miks ka mitte võililleõisi.

Eesti rahvapärimused seostavad kortslehte igavese noorusega.
Pildid kortslehest said tehtud meile tuntud kohas Pangodis:



Minu mõte oli teha kortslehe salatit. Siinjuures mul otsest retsepti välja tuua ei ole, sest käisin lihtsalt armsa poja juures paisjärve ääres ja vaatasin, et millistest seal kasvavatest taimedest oleks võimalik prooviks salatit teha. Leidsingi mõned väikesed kortslehed. Maitsesin neid esmalt, sest polnud seda varem teinud, et teada saada, mis nendele salatisse juurde võiks lisada. Ei olnud erilist maitset ja kuna leidsin niidetud alalt noori naadilehti, korjasin neid ning muru peal kasvavaid ristikheina lehti koos õitega. Ka lavendli õisi korjasin juurde, kuid neid salatisse siiski ei pannud. Kodus oli sügavkülmas olemas ka karulauku, mida arvasin salatisse sobivat. Peenestasin kõik koostisosad, lisasin oliiviõli, soola, suhkrut  ja veel pigistasin sinna juurde sidrunimahla. Mõtlesin küll ka sellele, et võib-olla oleksin pidanud taimed kergelt ära praadima, aga see katsetamine jääb järgmiseks korraks. Taldrikule asetasin eelnevalt valmis tehtud  mulgipudru, lillkapsa, salatilehed, mille olin kaasa toonud armsa lapselapsega koos pikeeritud ja maha istutatud taimedest kasvuhoones ning kaunistasin tilli, paprikalõikude ja jõhvikatega. Kõrvale jõin kaselehe teed sidruniga. 

Head isu!

Siin valminud toit:

VÕILILL - VÕIMAS ORGANISMI PUHASTAJA JA  STIMULEERIJA. 

Võilill on väekas tervendaja ning teda nimetatakse ka organismi jääkainetest ja negatiivsest energiast puhastava toime tõttu lausa elu eliksiiriks. Samuti ületab võilill oma toitainete rikkuse poolest ükskõik missugust aedvilja.  Võilillel süüakse kõiki osi - õisi, varsi, lehti, juuri ning on väärtuslik meetaim.

PRAETUD/FRITITUD VÕILILLEÕIED

Taigen:

Valmista taigen, mida võid proovida valmistada nii riisi-, tatra-, nisu-, maisi- või odrajahuga. Sellest kogusest piisab ca 2 pannitäie valmistamiseks, õite suurusest olenevalt ca 20 õit. 

  • 1 muna

  • 1 spl võid

  • 3 spl jahu

  • 1 tl heledat sojakastet või maitse järgi soola. 

  • vesi

Valmistamine:

Sega koostisained. Vett sõltuvalt jahu tüübist, kuni pool klaasi. Hea on katsetada alguses paksema taignaga ning seejärel veel lisades, kuni on sobiv konsistents. Kui õiel on putukaid, siis loputa neid veega ja nõruta. Lõika õitelt roheline tups nii, et õied laiali ei laguneks - see vajab harjutamist. Aseta õied siledale alusele, õisik allapoole nii, et need oleks kenasti sõõrid, nagu väikesed päikesed. Kasta taignasse ja prae kuumal pannil kiirelt mõlemalt poolt või friti fritüüris - valmivad väga kiirelt! Ilusama tulemuse saab pannil, kuna sinna saad neid kenasti sättida, et õied jääks ilusti kenasti sõõrjalt.

Soov oli valmistada see huvitav toit, kuid midagi pole parata, selle tegemiseks jäin hiljaks, sest võililled olid esimese õitsemise lõpetanud, ning suure ja mitmepäevase otsimise järel leidsin vaid mõne üksiku õitseva võilille ja needki olid sellised nõrgakesed. Mõtlesin, et teen siiski proovi, et kuidas välja tuleb ja kui maitsev selline võililleõis olla võib. Nii, et ei saanud ka siin järgida retsepti ja kolm pisikest õit mul ainult oligi, mida mõtlesin siis muna ja jahuga praadida. Kastsin nad järgemööda muna ja jahu sisse ja panin pannile, jättes varred seekord pikemalt välja ulatuma, et neid hea küljes leida oleks. Vaatasin, et praevad kiiresti ja kuna mul oli lahtiklopitud muna kausis, siis lisasin ka selle sinna juurde. Maitsestasin soola, pipra ja värske tilliga ning asetasin taldrikule. Kaunistasin tomatilõikudega. Ka nii sai proovida, kuidas maitsevad praetud võililleõied. Mulle väga maitses. Kui nüüd võililled alustavad uuesti õitsemist, siis proovin toodud retsepti järgi seda uuesti valmistada. 




Niipalju veel võilillest, et ta on lootuse, suve ja lapsepõlve sümboliks. Usutakse, et võilille südamik aitab leida vastuse küsimusele või toob lihtsalt edu. Puhudes seemned tuulde, viivad need sinu armastust ja kiindumust kallimale ja täidavad salajased südamesoovid. Seemnete täielik ärapuhumine tähendab seejuures, et sinu soov läheb täide. Noortele naistele pidi puhumisel allesjäänud seemnete arv ennustama tulevikus saadavate laste arvu.


Võilillega seoses meenus veel armas lapsepõlvelaul, mida ka teiega jagada soovin:

Võilill - Ellen Niit https://www.laulud.ee/laul/voilill-619.aspx#video 

Kollased juuksed, rohekas kleidike,

lühike veidike, rohekas kleidike.

Ära nüüd mu akna alt kusagile keksi!

Ära nüüd mu akna alt kusagile eksi!

Rõõmus ja kraps, võilillelaps.


Olen tänulik rikkalikule loodusele, mis meid ümbritseb ja enda ande meiega jagab!

Tänan armsaid meeskonnakaaslasi huvitavate retseptikogumite eest!
Tänan armsat Ingliterapeut Maryat meid sellele ülesandele juhatamast! 

Armastusega,  MA GISK 2. kobara liige, AB õppur, tegevusjuhendaja Maters alias Maret Raudsepp 


1 kommentaar:

  1. Armas Maters! Aitäh! Suurepärased katsetused! Mina olen joonud nooremana kortslehe teed ja niisama ka näkitsenud lehti, aga selliselt salatit pole proovinud. Tundub huvitav. Kasemahl on tõesti väga hea ja tervislik kohe varakevadel juua, et ennast ja oma peret turgutada. Võilille nuppe olen niisama söönud, aga selliselt praadinud mitte. Ütlesid, et olid maitsvad. Tore Liidia Koidula tõlkeluuletus on Sul oma loosse sisse põimitud, mis teeb postituse mõnusaks lugemiseks. Laul Võilill" oli lapsena samuti lemmik. :) Armastusega, Magdalena

    VastaKustuta