pühapäev, 24. mai 2020

MAI- EMADEKUU 2. LUGU. Dianka loodusleiud.




Tere, armas Taara tarkuste uurija! 

MINU KIRJATÜKI PEAMINE EESMÄRK
Kuna Marya Angletorium Galaktilise Inimese Suhtlemiskoolis pööratakse erilist tähelepanu hooldajaloomuse kasvatamisele ning seega ka emadusele ja emale  kui elu esmasele hooldajale, siis olen sel kevadel looduses jalutades ka mõtisklenud selle üle, et mida inimesel  looduselt emaduse kohta õppida on. Küllap iga ema teab, et tuleb ette olukordi, kus enda mõistus laste kasvatamise osas otsa lõppeb ja peas keerlevad mõtted lahenduste otsimisel ikka vana sissekäidud rada kipuvad tallama. 

PALVE JA PALVELE AVANEMINE
Võtsin minagi sel kaunil emadepäeval koos perega matkates nõuks teadlikult pöörduda Looduse poole palvega, et ta mind selgi korral õpetaks.   
Aga juba mõne hetke pärast loodust uurides ja pere seltsis liikudes kadus see palve mu mõtetest ja märkamisulatusest.
Elu, meie tark teejuht, aga ei unusta midagi. Selleks ajaks, kui mina oma küsimuse sootuks unustanud olin, püüdsid ühtäkki minu tähelepanu just kõrvenõges ja võilill. 

Need taimed koos teiste tuntud umbrohtudega on olnud aastaid minu kevadised tänuväärsed tervise abilised, aga sel korral oli nõges minu jaoks eriti kutsuv ja võimas leid oma parimas korjeküpsuses, millest tänurõõmu sain tunda. Internetti lisamaterjali otsinguile minnes leidsin, et blogis paikesetoit.blogspot.com on autor kirjutanud, et võilill annab sajakordselt silmad ette igasugusele poest ostetavale supertoidule (*supertoit on märkimisväärselt toitainerikas taimset päritolu tooraine), aga üle kõrvenõgese ei ole miskit. Huvi korral saad SIIT lugeda lisa väga põnevatest mõtisklustest, mis nende taimede kohta on kirja pandud.

VIDEO SAAMISLOOST. 
Soovin Sind omalt poolt kostitada meie pere väljasõidu videoga, kuhu on põimitud sisse Emakese Looduse väekas kohalolu ja leebe tuulega päikeselise päeva paitus.
Räägin Sulle, kallis lugeja, videopildile lisaks ka mõned mõtted. Video esimeses klipis saadavad oma tervitused kolm kollast tantsivat liblikat. Minu armas töökaaslane rääkis, et maridel on niisugune uskumus, et kui mitu liblikat koos tantsides inimese juurde lendavad, on see sõnum esivanemate hingedelt. Meenutades algset palvet enne väljasõidule minekut, oli liblikate parvlend nüüd järjekordne kinnitus, et pärismuslikelt esivanematelt oli kindel õnnistus sellele ettevõtmisele ja siis ka lehvitus Sulle kui video vaatajale. Nad olid kui taeva saadikud minu vaateväljal tantsimas ning pärast pikka imelise vaatemängu üle imestamist jõudsin leiu lõpuks ka kaameraga tabada. 


JUURTE JUURDE TAGASI JA UUES AJAS TAARA TARKUSTEGA EDASI
Mul oli plaan teha videosse ka nõgesekotlettide pildiline valmistamise juhend. Kui aga kirkad õhtupäikeses tehtud fotod läksid transportimisel kaotsi ning armas tütar jõudis originaalid kahjuks teadmatusest rutakalt kustutada, tuli rahulikult järgi mõeldes pähe idee teha uueks katsetuseks nõgesesuppi, sest eelnevalt kotletinõgeste kuuma veega üle valamisel tekkis meeldiv lõhn. See meenutas ema keedetud nõgesesuppe, mis alati väga maitsvad olid. Nüüd on need maitsed jõudnud meie pere lauale. Eks ole hoidmist väärt, kui sellised maitseeelistused pärimusena emalt tütrele edasi kanduvad? 

Ma loodan, et Sinagi said siit inspiratsiooni vaadata üle oma aia või kodulähedase metsa nõgesevarud, et  neid endale looduse varasalvest tervise abiks võtta ning et Sa ei põlga ära Eestis pigem tüütuks umbrohuks peetud võilille, meie aasade kuldset medikamenti ja meetaime. Siinjuures ei saa ütlemata jätta, et võilille on Lääne-Euroopas hakatud kasvatama lausa kultuurtaimena peenardes, kuna sealsetes muldades ta reostuse tõttu kõikjal looduslikult ei kasva. Seostades sedagi olukorda algse teemaga, tuleb kahjuks tunnistada, et  on emadusegagi selline lugu, et seda tuleb üha teadlikumalt hooldada, kuna tänapäeval on emaduse kasvutingimused oluliselt kahjustunud.

KOKKUVÕTTEKS. 
Eks saime siit peale ilusa mälestuse ja maitsvate roogade perele kaasa ka mõrkja kogemuse, et tark ei torma ning et äpardused meid omavahel mitte tülli ei pea ajama, vaid võivad hoopis liita. 
Õppides loodust lähemalt tundma, õpime teda ka austama ja hoidma. Hoides Emakest Loodust hoiame me ka endid, oma peresid ja tulevasi põlvkondi. Seda sama soovivad ka meie armsad esivanemad.

TÄNU. 
Armsale Ingliterapeut Maryale targa suunamise eest minu looduskogemuste jäädvustamiseks! Päikesetoidu blogi autorile Sille Poolale sügavate läbitunnetatud mõtiskluste eest!
Kallile perekonnale jagatud aja ja olemise eest!

Armastusega, MA GISK 1. kobara liige, AL õppur, loodusravitegevuste ja õuesõppe korraldamise koordinaator Dianka alias Kadri Uiboupin


Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar