neljapäev, 26. november 2020

MA GISK HINGEDEKUU KAMPAANIA

 



Armas blogi lugeja! 


Kastanite teraapilise mõju looval viisil katsetamine sai MA GISK tervisedenduse programmina alguse juba oktoobrikuus, mil Maailma Terviseorganisatsiooni algatusel oli ka üleriiklik vaimse tervise kuu. Tänapäeval on väga palju erinevaid tehnikaid ja teooriaid, kuidas inimene saab ennast rohkem tasakaalus hoida. Mõned on lihtsamad, teised aga juba veidi keerulisemad, mida vaid iseseisvalt rakendada ei saa ja vajavad teadliku juhendaja kohalolekut. 

Mõlemad lähenemised on olulised, sest vajadusi on samuti erinevaid, kuid hingeravikooli suunaks on alati olnud ka see, et hea on meelde tuletada neid keha-hing-vaim tasakaalu viimise võimalusi, mis on lihtsad ning käepärased ning ei vaja esialgu ilmtingimata pikka ettevalmistust või süvendatud teadmisi. Vajalik on ehk veidi enam aega, et tegevuses mõtte ja tundega kohal olla ning süda erinevatele võimalustele avatud hoida. Mina saan öelda, et avastasin sügiskuudel palju erinevaid viise, kuidas kastaneid ja teisi looduslikke elemente igapäevases elus tervistaval moel kasutada ning usun, et ka loodus ise tundis selle üle heameelt, et sai enda ande sellisel viisil jagada. Mis muud see elu on, kui üksteise abistamine väga erinevatel tasanditel. Kummardus siinkohal ka meie Emakesele Maale!

Kui armas Ingliterapeut Marya andis meie tegevuses suuna just looduslikke elemente ning eriti kastaneid tervisedenduse programmi raames kasutada, siis ühtäkki meenus mulle kunagi õppeülesandena Õpetajate päevaks loodud video, kus muu hulgas kasutasime 1 elemendina ka kastaneid. Luuletus, mille minu poeg Oskar Robin ette luges, oli järgmine: 


PISIKE PUU 

Ott Arder 


On kasvamas kuskil üks pisike puu, 

ta rohetav võra on habras ja noor, 

veel nõrk on ta tüvi ja lühike juur, 

nii pehme ja sile ta õhuke koor, 

kuid temagi loodab, et ükskord on suur. 


On kasvamas kuskil üks pisike puu 

ja kardab see puuke veel raju ja tuult. 

On kasvamas kuskil üks pisike puu 

ja vajab see puu Sinu sõprust ja hoolt! 


Just kastan kui puu omaenda vili on uue elu alguseks ning teatud määral on kastanite ravitoime sarnane - see aitab inimest väestada uue energiaga, aga samas on ka maandava toimega. 

Liikusime õppegrupina erinevate tegevuste kaudu edasi - igaüks suunas, mis tema jaoks sellel hetkel oli võimalik ja vajalik ning ehk ka seesmise ande ning igapäevaelu tööga seotud. Meie koos Oskar Robiniga korjasime esimesed kastanid Viljandist, Johann Köleri pargi vahetust lähedusest.





Puualune oli külluslikult kastanitega kaetud ja korjasime võimalikult palju, aga kuna meil autot transpordiks ei olnud, siis täpselt sellises koguses, et ratta ja erinevate kottidega kanda jõuaksime. Kojusõit kulges kenasti ning oligi võimalik katsetustega peale hakata.



Kuna armsa Ingliterapeut Marya poolt tuli suunamine, et võiksime proovida kastanite toimet nii kätega tunnetades kui ka jalataldadele massaaži tehes, siis seda kodus kohe ka tegime. Meie armas kass, Galaxy, sai samuti kastanivannis veidi aega kümmelda. Ta ei hüpanud sinna esialgu küll ise, kuid tundus, et talle pakkus seal olek siiski huvi.





Lisaks eelnevale oli antud ideeks teha ka kastanitega täidetud padi, mida on hea istumise alla panna või siis võimalusel luua lausa kastanitega täidetud tool. Kastanipadja tegemist katsetasin mina kodus üsna pea ning testisin seda ka enda lapse peal. Nimelt panin padja köögi tooli peale, aga tema ei teadnud, mis seal sees on. Esialgu hommikulauda istudes ei saanudki ta kohe aru, et padja sees on midagi tavatut, aga kuna mõne aja pärast on tunda kastanite struktuur ja mõningane jahedus, siis ei saa see märkamata jääda. Tegin kastanitega täidetud padja ka töö juurde ning seda on mõnikord väga hea endale istumise alla võtta. Vaatamata sellele, et kastanid seal sees on kuivanud, siis nende peal istudes on endiselt tunda mõningast jahedust, mis päeva teises pooles lisab enesetundele erksust. Samuti aitab tähelepanu ja kohalolu säilitada juhul, kui pean teraapia ajal pikemalt istuma. Lisaks on kastanid ka head looduslikud stressipallid, mida jagasin töökaaslastegagi. Tore oli kuulda, et tegelikult on paljudele saanud armsaks traditsiooniks viljade valmimise perioodil endalegi mõni neist taskusse pista. Teada on ju ka see, et rahvatraditsiooni järgi toovad kastanid õnne ja hoiavad kurja silma eemal.




Esialgu oli plaanis valmistada ka spetsiaalne kastanitega täidetud tool, aga kuna see vajas asjatundliku töömehe kätt, eelkõige spetsiaalseid tööriistu, siis esialgu see plaan meil ei õnnestunud. Elul on aga alati loovaid lahendusi varuks ning üks neist jõudis ootamatult ka minuni. Töötan igapäevaselt psühholoogi ja terapeudina ning üheks meetodiks, mida ma kasutan, on “Töö saviväljal”, mis on käelisele tegevusele suunatud teraapiameetod. Ka seal on looduslikel elementidel, savil ja puidust kastil oluline osa. Kuna mul on varasemast tööelu perioodist 1 kast üle, mida ma igapäevaselt ei kasuta ja see on mul endal kodus olemas, siis tekkis mõte kallata sinna sisse kastanid ja luua nö kastanitega täidetud tool just selliselt. Meie endi üllatuseks toimis see väga hästi. Pingi peal on kastanitega täidetud kast ehk mõnevõrra stabiilsem kui diivani peal, kuid kui selg on toetatud ning jalad on maas, siis olulist vahet ei ole. Kui olime lapsega kastiga toimetamas, siis tekkis meil spontaanselt ka omavaheline mäng, kus viskasime teineteisele kastaneid pihku nagu väikseid pallikesi. See tõstis koheselt meeleolu ja tõi esile mängulisuse ning oli tegelikult ka väga hea motoorika arendamise ja silma-käe koostöö harjutus. Tänan ingleid sellise suunamise eest, mis kujunes igapäevaelu tegevusi tehes täiesti spontaanselt! 




Nii oktoobri - kui ka novembrikuu pakkus ühtlasi külluslikku leheilu. Oleme varasemalt õppegrupina teinud leheroosi loomise töötubasid ja tänaseks päevaks on igal ühel meist kujunenud veidi erinev tehnika, sest loomise viise ongi tegelikult mitmeid. Kuna ka värvilisi lehti saab erinevatel viisidel sügis-talvisel perioodil kasutada, siis korjasime neid meiegi. Kuivatasime lehed ära nii, et panime need väikese surve alla ning hiljem karpi, et vajadusel saaks võtta ja meisterdamiseks kasutada. Sügisperioodil olen leheroose teinud nii dekoratiivsel eesmärgil kui ka mõne tähtpäeva puhul kingituseks. Kogesin seda, et peale pikka ja üsna väsitavat tööpäeva aitas just lehtede korjamine ning hiljem nendega toimetamine kogetut maha laadida.






Kastaniteraapia kulminatsiooniks oli aga koostöö armsa õpingukaaslase Diankaga, kes on ühtlasi ka minu majanaaber. Võtsime ette tervistava kastaniSPA õhtu, aga sellest kirjutame juba järgnevates postitustes. 

Seniks soovin kõigile palju tervist ja tasakaalukat meelt! 

Suur tänu armsale Ingliterapeut Maryale, kes on avanud ukse looduse imelisse maailma ning läbi juhitud tegevuste näidanud erinevaid viise, kuidas ennast ja teisi tasakaalustada! Suur tänu ka kõigile õpingukaaslastele koostöö ja initsiatiivikuse eest sügiskuude vältel!




Armastusega, MA GISK 1. kobara liige, EL õppur, noorsootöö- ja pereprojektide koordinaator Juno alias Merlyn Mandre


Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar