neljapäev, 18. veebruar 2021

ÜKS JÄRJEKORDNE LIHTNE MÕTE LOEB- KOGEMUSLUGU

Armas Taara tarkuste kasvulava uudistaja! Soovin Sinuga jagada üht lookest sellest, mis jõud on lihtsal, kuid siiral mõttel. 

Kord, kui oli ühes veebruarikuises koolitunnis juttu kodusest ülesandest, küsis koolipoiss, et miks me ei võiks hoopis kooki küpsetada. Õpetaja, püüdes ikka õppimisel arvestada laste endi huviga, leidis, et see on väga hea idee. Seda enam, et koogi valmistamine läheb kokku ka mahumõõtude teemaga, mida matemaatikas hiljuti käsitleti. Koos arutledes leiti, et kui jääb koduseks ülesandeks kook valmistada, siis võiks seda ka ülejäänud kooli õpilastega jagada. Saabuv sõbrapäev andis selleks ka suurepärase põhjuse. Pühapäeval peetud sõbrapäevale järgneval esmaspäeval tulidki kõik lapsed oma suure õhinaga küpsetatud hõrgutistega kooli. Vahepeal oli aga õpetaja leidnud, et kooke niisama ära kinkida on tore üllatus, aga hoopis põnevam oleks seada üles kohvik. Aga mille eest oma maiust lunastada? Olulisim oli sõbrapäeva tähistamine ja sõpruse mõtte väärtustamine ja et kingituse vastuvõtjal oleks võimalik samamoodi südamest midagi vastu pakkuda, nagu koogi valmistajad soovisid jagada. Nii saigi kohviku valuutaks sõpruse kohta käivad siirad ja heatahtlikud mõtted. 



Selleks, et need mõtted ka kuhugi alles jääksid, tuli need ostjal paberile kirja panna. 

Selleks, et kohvik hästi töötaks, jagunesid kõik klassi lapsed töögruppidesse- kes lõikas kooke, kes tõstis neid taldrikutele, muffinipaberitesse ja salvrätikutele, kes oli kookide letti viija, kes oli sõnumite vastuvõtja ja vajadusel ka tagasilükkaja, kui see kaup õiglane ei tundunud ja kes klientidele maiused kätte jagas. Uudis sedasorti erilisest kohvikust levis nii kiiresti, et kohe vahetunni alguses kogunes kohvikule pikk-pikk järjekord. Elevust ja sagimist oli kohviku ümber palju. Imestati, et kas tõesti saab hea sõpruse kohta käiva mõtte eest kooki! Jah, tõesti sai! Maiust oli mõeldud igaühele üks ports, aga hiljem selgus, et kui kõik olid juba oma osa kätte saanud, jätkus kooke veel ning kui tund tuli peale, siis jätkus kauplemine ka järgmises vahetunnis pärast koolilõunat. Kuna kooke jätkus enamgi, käidi neid veel hiljem koolimajas kõigile vastutulijatele pakkumas. Sellest ettevõtmisest said rõõmu kõik osapooled ning koogiküpsetajad olid tagantjärgi üksmeelsel nõul, et tahaksid edaspidigi midagi sellist ette võtta. 

Nüüd on valik neist sõpruse mõtetest kaunistamas klassi stendi.


Armastusega, MA GISK 1. kobara liige, EL õppur, loodusravi ja õuetegevuste korraldaja Dianka alias Kadri Uiboupin 



5 kommentaari:

  1. Armas Dianka!

    Suur aitäh kena loo eest! Väga hea mõte oli lapsed suunata niimoodi sõpruse teemal sügavamalt järele mõtlema ja mõtteid ka kirja panema, seda kasutama koogitüki lihtsalt saamise või rahalise lunastamise asemel. Tunnustan armsalt Ingliterapeut Maryalt saadud algidee edasiarendamist õpetajale, aga eriti waldorfpedagoogile omasel looval moel. Tunnetan seda mõnusat ja sooja elevust, mida see aktsioon lastes tekitas, koogilgi oli kindlasti veel parem mekk. Usun, et selline mälestus jääb kõigile osalistele sügavale hinge ja koos seinale jäädvustatud mõtetega looma teie klassis veel pikaks ajaks sõbralikku miljööd. See ongi oluline, et me sellest päevast meeldiva ka muudesse päevadesse kaasa võtaksime, et igal ajal leviks hoolimine ja ka selle väljendus. See on ka meie galaktilist suhtlemist juurutava hingeravikooli suund. Mind on kõnetanud selline internetist leitud tundmatu autori mõte: „Sõber on see, kes laulab sulle sinu südamelaulu siis, kui oled selle unustanud.“ Lisaksin, et ka siis, kui on raske. Sõber toetab sõpra nii heas kui halvas.

    Armastusega, MA GISK 1. kobara liige, EL õppur, loodusväe ja tunnetusravi töö koordinaator Hypatia alias Rita Hübner

    VastaKustuta
  2. Armas Dianka!
    Suur tänu ka minu poolt! Hingeravikoolis on selline kuldreegel, et iga tegu peab saama ka vastuenergiat, aga see võib olla väga erinevatel viisidel ning mitte ainult nii nagu oleme harjunud ette kujutama, näiteks rahas. Täpsemalt kõlab reegel nii: "ENERGIA EEST TULEB ALATI ENERGIAGA TASUDA JA SEE, MILLE OLED ISE SELGEKS SAANUD, TEISTELE EDASI ÕPETADA" (KOSMILINE REEGEL; Ingliterapeut Marya). Väga hea oli lugeda, et Sina enda praktilise tegevusega näitasid kenasti lastele, kuidas igapäevases elus võib see universaalne tõde toimida. Arvan, et õpetamise juures ongi olulisim, et nii täiskasvanud kui ka lapsed näeksid ja eelkõige kogeksid seda, kuidas elu sügavamad tõed igapäevases elus ja suhtlemises rakenduvad. Kirjutisest on tunda, et kõik seda tõesti südamest nautisid. Usun, et mõneti aitas sellele ettevõtmisele kaasa ka Sinu õpingud hingeravikoolis, kus me oleme treeninud nii andmist kui ka vastuvõtmist, aga ka ettevõtlikku meelelaadi ning teiste kaasamist erinevate koostöövormide näol. Igal üritusel, mis meil on toimunud, oleme üha enam ja enam saanud harjutada tööde jaotamist, koordineerimist, omavahelist sujuvat suhtlemist, mida sellestki postitusest välja lugesin. Väga hea meel on ka selle üle, et see toimus just sõbrapäeval, mil on just väga hea mõelda sõprusele ning üksteisest hoolimisele ja toetamisele. Loodetavasti kestab see meelsus nii klassis kui ka koolis edasi ka järgnevatel päevadel, nädalatel ja kuudel ning seda on võimalik pisikeste jutuajamiste või algatustega taaselavdada. Võib-olla siduda ka nende teemade ja kurgede voltimisega, mis meil eelmisel aastal koostöös toimus. Soovin teile kõigile sõbralikku ja üksteisest toetavat õhkkonda ning nõustun armsa Hypatiaga, et sõbrad on üksteise kõrval nii heas kui ka halvas ning aitavad seal, kus võimalik.
    Armastusega, MA GISK 1. kobara liige, EL õppur, noorsootöö- ja pereprojektide koordinaator Juno alias Merlyn Mandre

    VastaKustuta
  3. Armas Dianka!
    Suur tänu Sulle jagamise eest! Sinu kogemuslugu lugedes tundsin väga sooja tunnet. Toredalt sai lapse tehtud ettepanekust päris reaalne ettevõtmine ning koduseks ülesandeks koogi küpsetamine, mis omakorda matemaatika mahumõõtude teema õppimisega kokku läheb. Hea mõte arenes juba suuremaks sõprade kohvikuks, kus koogi jagamine toimus kaartidele kirjutatud siiraste ja heatahtlike mõtete vastu. See on suurepärane näide, et alati ei pea raha olema see vahend, mille eest midagi saab. Kauneid sõnu ja ilusaid pilte ning sõpruse üle mõtlemist tõi Sinu toetatud aktsioon kindlasti kaasa. Mul on hea meel, et teie sõbrapäev sai soe ja südamlik just selle päeva vääriline. Usun, et kõik osapooled õppisid sellest ja kogesid hoopis sügavamaid hinge tasandi tundeid ja see päev jääb erilisena meelde. Meie hingeravikoolis on suhtlemine väga olulisel kohal ja teie koolis selline suhtlemine hingede tasandil seekord toimus. Lisan siia juurde ka veel sõprusest oma mõtte: "Sinu sõprus on nii soe ja mulle sügavale hinge poeb!"
    Tänan kommenteerijaid!
    Armastusega, MA GISK 2. kobara liige, AB õppur, kogukonna koondaja ja peretööde koordineerija Magdalena Kalev

    VastaKustuta
  4. Aitäh, väga armas mõte ja tegemine!

    VastaKustuta
  5. Armsad kaaslased ja lugejad! Tänan teid tunnustuse eest, mul on hea meel, et selle ettevõtmise säde teidki on puudutanud. Selline tegu ise on alati kõige suurem kingitus, aga et selle tähendus meis juurduks ja edasi areneks, on hea sellele tagasi mõelda ning märgata seoseid, ja algeid, mis on juba varasemalt hinge avava õppetöö müsteeriumimustris ette valmistatud, et selline mõte sai sündida ja sel moel teostuda.
    Armastusega MA GISK 1. kobara liige, EL õppur, loodusravi ja õuetegevuste koordinaator Dianka alias Kadri Uiboupin

    VastaKustuta