teisipäev, 22. juuni 2021

DIANKA RETSEPTID KEVADEST

 


Armas lugeja!

Jagan Sinuga minu sel kevadel leitud loodusandidest inspireeritud toiduretsepte. 


NÕGESEKRÕPSUD


nõgeselehti

oliiviõli 

soola

Noored nõgeselehed segada kokku oliiviõliga ja puistata peale pisut soola.  Küpsetada 200C ahjus 7 minutit.

 

Vaata ka videot, mida huvitavat loodusest veel leidsin ning kuidas valmisid meie esimesed nõgesekrõpsud:



LÕHEPASTA PÕDRAKANEPI VÕRSETE JA OHAKAPUNGADEGA


250g pennesid

õli praadimiseks

250g lõhefileed

1 sibul

300ml toidukoort

2spl  speltajahu

100g kirsstomateid

musta pipart

soola

maitseürte (till/murulauk)

8 põdrakanepi pealset 

ohakapungasid

Pane penned keema ja keeda kuni on al dente ehk mitte veel päris pehme. Mina lisasin pasta keetmise ajaks sõelaga paja kaane alla ohakanupud ja puistasin neile peale pisut soola. Küpseta võis ja soolaga maitsestades kergelt mõlemalt poolt läbi põdrakanepivõrsed ja tõsta kõrvale. Lõika kuubikuteks lõhefilee. Haki sibul. Prae pannil kergelt õlis läbi lõhekuubikud, lisa hakitud sibul ja kuumuta klaasjaks. Lisa toidukoor, sega kastmesse jahu, lisa pooleks lõigatud kirsstomatid ja maitsesta soola ja pipraga. Sega kastme hulka pasta ning lisa maitseürdid. Ongi toit serveerimiseks valmis! 

                                       

Ohakanuppudel on söödav seesmine osa, väline kest on tundlikule keelele pisut liiga kare. 

                                       

BANAANIJÄÄTIS VESIMÜNDI JA KAKAONIBSIDEGA


Mul ei kasva aias piparmünti, aga oli soov toortoidu Fb grupist leitud lihtsat piparmündijäätise retsepti katsetada. Olen varasemalt korjanud lähedal asuvast Uueveski ojast vesimünti. Siis läksingi ühel varahommikul oja äärest münti tooma. Kui vesimünt korjatud, kuulsin eemalt mööduvaid naisterahvaid arutlemas, et keegi korjab oja ääres vesimünti. Nad hõikasid ja tervitasid mind ning kohtusimegi teerajal. Teelised rääkisid sellest, kuidas vesimünt on kordades aromaatsem aedades kasvatatavast piparmündist. Hiljem mõtlesin, et küllap oli seda lõhna neile mitmekümne meetri kauguselt mööduvale teerajale tunda. Jagasin nendega oma jäätiseretsepti ja imestasime looduse külluse üle. Selle peale rääkisid nemad, et olid juba kaks kuud igal hommikul end Uueveski basseinides karastamas käinud ja näinud, kuidas loodus iga päevaga muutub ja kui imeliselt põnev on seda olnud jälgida. Olid mõlemad kohe sellised tervisest ja elujõust pakatavad, avatud meelega ja elu jaatavad naised. Oli rõõm kohtuda!

Olen nüüd valmistanud seda magustoitu juba kahel korral ning veidi juba ka oma maitse järgi edasi arendanud. Esimene kord tegin kakaonibside ja granaatõuna seemnetega.

                                       

Siis sai vähem avokaadot ja tuli minu jaoks liiga magus. Magusus sõltub kindlasti ka sellest, kui küpseid banaane kasutada. Minul olid pisut üleküpsenud banaanid. Teisel korral tasakaalustasin magusust avokaado koguse suurendamisega ning katsetasin ilma kakaonibsideta ja serveerisin maasikatega. See sai väga maitsev. Kui ma järgmisel korral veel teen, siis arvan, et prooviksin lisada jäätisesse väikse sortsu sidrunimahla, et maitsed veel paremini esile tuleksid. 

3 banaani

1 küps avokaado 

6-7 vesimündi lehte

25 g kakaonibse või tükeldatud šokolaadi

meelepäraseid marju

Banaan tuleb eelmisel päeval koorida, panna tükkidena karbiga sügavkülma. Järgmisel päeval kalla  sügavkülmutatud banaanid kaussi, lisa puhastatud avokaado, münt. Kui sügavkülm on terav ja banaanid väga kõvad, lase pisut toatemperatuuril seista. Kui juba võimalik, siis blenderda saumikseriga kõik läbi. Lisa kakaonibsid või šokolaad ja sega jäätise hulka. Serveeri marjadega. 



                                       


Olen tänulik, et meie metsatukad ja koduaiad kannavad endas veel sellist liigirikkust, kus on looduse ilu ja et need pakuvad oma varieeruvate ilmingute kaudu ka hingelisi elamusi ja tervistavaid roogasid neile, kel selleks vaid huvi on!

Tänan armsat Ingliterapeut Maryat ülesande eest ning armsaid tütreid abi eest video loomisel!


Kui Sinulgi on mõni hea retsept loodusandidest, siis ole lahke seda ka meiega jagama!

Soovin Sulle maitsvaid ja inspireerivaid leidusid nüüd juba suvisest loodusest! 


Armastusega, MA GISK 1. kobara liige, EM õppur, loodusravi ja õuetegevuste koordinaator Dianka Uiboupin 






4 kommentaari:

  1. Armas Dianka! Aitäh Sulle! Esiteks mulle meeldis, et konnad krooksuvad terve video aja, see annab kohe sellise kevade hõngu ja tugeva müstilise tunde juurde nii, et seda oli minu sees ka tunda. Eriti tõmbavad nõgese krõpsud, kutsuvad järele tegema. 🙂 Imelik küll, aga ma ei ole sattunud ohaka nuppude peale kevadel, neid sooviks ka proovida. Põdrakanepist võiga praetud hõrgutisi saime proovida meie MA GISK koosviibimisel, kui need sinna kaasa võtsid. Need olid väga maitsvad. Jäätis tundub samuti põnev ja maitsva väljanägemisega, seega vajab järele proovimist. Armastusega, Magdalena

    VastaKustuta
  2. Armas Dianka Uiboupin! Tänan selle silmi avardava blogiloo eest! Lugedes õppurblogist lugu:" Taara Tarkusega Looduse ilu maitsma" ja nõgesekrõpsu retsepti, tekkis mul huvi selle retsepti järgi toimetada. Olen varasemalt kuulnud ja lugenud nõgeselehtede kasulikkusest, aga ei ole osanud selle teadmisega midagi peale hakata. Vaatasin ära videoloo, kus oli kenasti ette näidatud kogu vajaminev tegevus. Video puhul meeldis, et lapse käsi haaras innukalt maitsma ahjusooja nõgesekrõpsu ning suu ajas naeruseks, kui läbi video pakkusid maitsta neid rohekrõpse. Samuti võlus mind selle retsepti lihtsus ja väike ajakulu. Esimesel võimalusel käisin looduses nõgeseid korjamas. Koju jõudes panin ahju sooja ning videoõpetust järgides olid ka varsti esimesed looduskrõpsud söömiseks valmis. Suur oli minu üllatus, kui maitsvad need olid ning koolitööd tehes sai märkamatult taldrikutäis krõpse otsa. See oli nii põnev kogemus, proovin ka töö juures koos klientidega teha nõgesekrõpse, näis, kuidas neile meeldib Tänan armsat Ingliterapeut Marya't ülesande eest!
    Armastusega, Lii Kristerson

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Armas Lii! Mul on hea meel Sind siin lugemas ja kaasa elamas kohata! Tänan Sind hingest jagatud tagasiside eest! Mul on hea meel, et nõgesekrõpsude valmistamise kohe ette võtsid ning nende tervislikkuse, lihtsuse ja maitse kooskõla Sindki võlus sedavõrd, et seda avastust omakorda oma klientidele edasi soovisid jagada just koos neid valmistades. Kas Sul õnnestus see teostada?
      Armastusega, MA GISK 1. kobara liige, EM õppur, loodusravi ja õuetegevuste koordinaator Dianka Uiboupin <3

      Kustuta
    2. Armas Dianka! Suur tänu! Proovisin küll ise ära nõgesekrõpsud ja need mulle väga meeldisid ning soovisin seda kogemust jagada ka oma klientidega, aga kahjuks veel ei ole õnnestunud teha ja proovida. Suvi oli igasuguseid tegemisi täis ja lihtsalt füüsiliselt ei jõudnud, kuna soovisin ka mitte lihtsalt seda üritust läbi viia, vaid klientidega rohkem looduses ringi vaadata ja lasta neil endal leida ja korjata nõgeseid, kuid selleks on vaja aega, kuid suvi möödus kiiresti ja ei jõudnud sellisel moel loodusesse, aga järgmine aasta kevadel ehk õnnestub see põnev üritus koos klientidega läbi viia. MÕTE LOEB! Armastusega, MA GISK 3. kobara liige, AB õppur Lii Kristerson ❤️

      Kustuta